Biserica de lemn "Naşterea Maicii Domnului"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1753 - 1765
Importanta: A
Cod LMI: PH-II-m-A-16825
Adresa: 58
Localitate: localitatea VALEA SEMAN; oraş URLAŢI
Judet: Prahova
Regiune: Muntenia

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

ellit / 12-Apr-2010

                              Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului

            Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului se află în localitatea componentă Valea Seman. Monument de arhitectură (inventariat sub nr. 2411, în Lista... din 1956) de plan dreptunghiular simplu cu absidă decroşată de cor-pul principal al lăcaşului şi încheiere poligonală – cu trei laturi – dată extremităţii vestice a bisericii, pronaosului. A fost durată prin 1753. Găsim, în naosul şi altarul lăcaşului de rugă şi închinăciune, cupole octogonale realizate din panouri curbe, împreună cu o turlă hexagonală peste pronaos. Observăm, de asemenea, agreabile cioplituri ale arcadelor ce despart naosul de pronaos, precum şi console în cap de cal, din lemn de stejar, nemaiîntâlnite în partea estică a Munteniei. În 1938 i s-a adăugat un pridvor închis ([5].

           În patrimoniul bisericii se păstrează tâmpla cu şase icoane mari, trei uşi împărăteşti, 12 icoane mici, plus un crucifix, sculptate în lemn şi pictate în tempera de meşterii Mihail şi Stancu Zugravu, pe la 1791, din vechea şcoală populară a secolului al XVIII-lea.

          Cu părere de rău trebuie să vă spun că acest locaş de cult de o inestimabilă valoare se află intr-o stare avansată de degradare ,fiind in pericol de a se dărâma. Enoriaşii acestei biserici , putini la număr şi cu posibilitati materiale foarte mici , asistă cu neputinţă la deteriorarea zilnică a Bisericuţei care le-a fost loc de rugăciune şi pocăinţă lor şi strămoşilor lor aproape 250 de ani  . Gândindu-se cu disperare ce vor lăsa la rândul lor copiilor ,nepoţeilor ,stranepoţilor , urmaşilor , privesc cum părinţii ,bunicii si cei ce părăsesc lumea aceasta sunt ţinuţi afară sau in micuţa bisericuţă goală si nepregătită pentru slujbele religioase .

           Primarul oraţului Urlaţi spune că responsabilitatea este a celor de la monumentele istorice , care la rândul lor spun că nu au fonduri pentru repararea Bisericuţei .

           Fiind unul din enoriaşii acestei biserici vă rog din suflet pe cei care citiţi acest articol şi puteţi in orice mod a ajuta la renovarea acestei bisericuţe să o faceţi conştienţi fiind că faceţi cu adevărat o faptă bună şi plăcută lui Dumnezeu .

         Vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi sper că într-o bună zi să putem participa la slujbele religioase ortodoxe împreună .

                              DUMNEZEU  SĂ NE  AJUTE  PE TOŢI  !

                                                                                                                                                                Crăcea Liviu